Monikameratuotanto

Monikameratuotanto tarkoittaa tallennetta tai suoraa lähetystä sellaisella menetelmällä, jolla materiaali ”leikataan” lennosta valmiiksi. Tyypillinen esimerkki on seminaari sisätiloissa tai esimerkiksi ralli tai musiikkitapahtuma ulkona. Monikameratuotannossa parasta on tapahtumien tarinan kerronta reaaliaikaisesti tai nopea jakelu tapahtuman jälkeen.

Ajoissa hyvin suunnitellussa tapahtumassa voivat olla esiintyjien grafiikat ja sponsorien mainokset isossakin roolissa. Hyvin suunniteltu ja oikein mitoitettu miehitys onkin ensiarvoisen tärkeää suorassa lähetyksessä.

Mitä maksaa: Laadukkaassa monikameratuotannossa tarvitaan yleensä yhtäaikaisesti useampi kameraoperaattori, ohjaaja, apuohjaaja, streemaaja, graafikko, äänimies ja teknikkoja. Lisäksi tarvitaan kalusto millä operoidaan. Voidaankin sanoa, että kustannuksille ei ole ylärajaa, mutta järkevillä kompromisseilla saadaan sopivan kokoluokan tuotanto avaimet käteen -periaatteella aikaiseksi. Usein esimerkiksi äänentoistoyritykseltä saamme laadukkaan ääniraidan ja roolimme on lähinnä tarkkailla, että ääniraidan tasot ovat meille sopivat. Ääniraidan toteutuksesta ei tule tällöin tuplasti kustannuksia asiakkaalle. Jos taas tällaista palvelua ei vielä ole, voimme yhteistyökumppanin kanssa tarjota avaimet käteen -toteutuksena myös esim. saliäänentoiston, valaistuksen ja striimin sekä tallenteen.

Suunnitellaan yhdessä juuri teille räätälöity ikimuistoinen tapahtuma.

-Petri

Ulkotuotantoautolla voidaan räätälöidä kuvaa ja ääntä eri käyttötarkoituksiin sisään autoon ja autosta ulos. Valokuiduilla kuva voidaan tuoda pidempienkin etäisyyksien päästä autolle. Ulkotuotantoautolla toteutettu tapahtuma vaatii 3X16A sähkön syötön eli ns. ”voimavirran”. Nopea internet-yhteys lähettyvillä on aina eduksi, mutta myös auton mastoon sijoitetulla 5G-modeemilla päästään kohtuullisen luotettaviin yhteyksiin ulos.

Alla pätkä suorasta lähetyksestä Botniaringiltä. Jälkikäteen striimattua on täydennetty Incar -kameran kuvalla. Nopeasti liikkuvasta kohteesta laadukkaan kuvan saaminen reaaliajassa on haastavaa ja kallista. Sen sijaan kameroiden ripottelu etäämmällekin onnistuu vielä kohtuullisen järkevällä budjetilla maastoon vedettyjä valokuitujamme pitkin.